vrijdag, december 01, 2006

een haal met een kattennagel

Zo, even genoeg mooie gepolijste foto's.
Hier een verhaaltje over de neus van Aztec.
Aztec is geen kattenjager, maar wel een hond met een nieuwsgierige neus.
Aztec zal eerder een kat uit de weg gaan dan zich opdringerig opstellen. Helaas maakte dat een rode poes hier in de buurt weinig uit. Zij, zo bleek later, had er plezier in om willekeurig honden aan te vliegen als ze langs liepen over het smalle steegje achter de tuinen. Aztec stak zijn neus in een bosje en BAM! daar kreeg hij al een ram over zijn hoofd. De schrik was groter dan de verwonding zo leek het, eigenlijk was er nauwelijk meer te vinden dan een piepklein gaatje van een nagel.
Zo leek het want na 2 dagen begon Aztec te lijken op het hondje Snoopy en wist ik niet hoe snel ik naar de dierenarts moest want de huid op zijn neus begon pus te zweten en open te breken.

In de holtes van de poot van een kat waarin zijn nagels verdwijnen als hij ze intrekt wemelt het van de bacterieën. Deze bacterieën verzamelt de kat wanneer hij in zijn kattebak (met uitwerpselen) krabt onder andere. Dat is ook de reden dat zwangere vrouwen geen kattebak mogen verschonen vanwege het risico op bloedvergiftiging. Het nadeel van een kattenagelverwonding is het feit dat de bacterieën onder de huid worden gepompt en de huid zich vervolgens praktisch sluit. (Wanneer vogels niet worden behandeld na te zijn geprikt met een nagel kunnen ze daaraan dood gaan).
Dit gebeurde dus ook bij Aztec met als gevolg een heel naar abces. De foto's tonen het stadium van de wond na ruim anderhalve week, de antibiotica sloeg aan (2 kuren) en de wond begon zich al te sluiten. Toch heb ik zeker 2 weken lang bloed en pus lopen deppen.


De wond is geheeld uiteindelijk, wat heel lang duurde, het witte litekenweefsel is weer zwart geworden maar op de plaatsen waar de wond het diepst was is geen haar meer gegroeid.
Vandaar de kale neus van Aztec.

Geen opmerkingen: