zondag, juli 16, 2006

Chi-KaDit is Chi-Ka, een Podenco Ibicenco, tussen de 3 en 4 jaar, afkomstig van Mallorca alwaar zij door een dierenbeschermingsorganisatie tijdig uit een dodingsstation is gered. Zij is bemiddeld via de stichting Dogs&Friends, een kleine duitse stichting (www.dogs-and-friends.de) en via enkele omwegen in Flevoland terecht gekomen.
De Podenco is een kruising tussen een zeer oud egyptisch ras , de Tesem, een afstammeling van windhonden uit Noord-Afrika, en honden uit het Middelandse Zeegebied. Door de geïsoleerde ligging van de diverse eilanden ontstonden er uit deze Tesem meerdere “staande oren” rassen, op het eiland Malta ontstond de Pharao hond, op Sicilië de Cirneco dell’Etna en op Ibiza en Mallorca de Podenco Ibicenco. In Portugal de Podenco Portuges, in Andalusie de Podenco Andaluz. In Egypte zelf werd de Tesem verdrongen door de snellere Aziatische Windhonden.
De honden werden op de eilanden vooral gebruikt voor de jacht op konijnen. Door de geïsoleerde ligging van het leefgebied is de Podenco Ibicenco nog zeer oorspronkelijk en is er weinig of geen vermenging geweest met andere rassen.

Geen opmerkingen: