zondag, november 12, 2006

kalmerende signalen



Honden zijn conflictvermijdende roedeldieren...
Ze maken gebruik van een subtiel communicatiesysteem waarmee ze de ander proberen te kalmeren.
Je zult je hond veel beter begrijpen wanneer je je hond kunt lezen en ziet wat hij of zij de omgeving probeert te vertellen. Een hond maakt gebruik van deze signalen bij andere honden maar ook bij mensen om te laten zien dat ze geen bedreiging zijn, om gerust te stellen en om je aardiger te maken als je boos bent. Soms komen de signalen in kleine bliksemsnelle bewegingen zodat het moeilijk is ze te zien. Honden over de hele wereld communiceren met deze signalen.
Ze hebben de taal geërfd van hun voorvaderen die meesters in het overleven waren, onder andere door rust en vrede binnen de roedel bewaren zodat ze hun krachten konden gebruiken voor de jacht en eten in plaats van voor onnodige en destructieve conflicten binnen de roedel.

Het repertoir van een hond kent ook afstandvergrotende signalen, zoals tanden laten zien, grommen, blaffen en uitvallen. Deze hebben tot doel af te schrikken.

Wat honden bedreigend vinden aan mensen is onder andere boosheid en agressie. Maar ook het feit dat we recht op hen af lopen, dat we ons over hen heen buigen, hen aanstaren en hen vasthouden.
Een hond zal in eerste instantie ons proberen te kalmeren, wanneer de dreiging in ieder geval niet te plotseling komt.
Wanneer je je dreigend opstelt, zal de conflictvermijdende hond je proberen te kalmeren. Als dat niet lukt, zal hij proberen je af te schriken.



Er zijn ongeveer 29 signalen bekend. Een aantal voorbeelden zijn:
1. Het hoofd wegdraaien. Wegkijken van de ander, "ik vorm geen bedreiging voor je".
2. De blik verzachten, de ogen ergens anders op richten, geloken oogleden.
3. Het lichaam wegdraaien, dit signaal wordt vaak gebruikt in veel verschillende situaties.
4. De neus likken, de lippen likken. Echt een signaal van een licht gevoel van ongemakkelijkheid.
5. bevriezen of heel langzaam gaan bewegen, allemaal om het conflict niet te vergroten.
6. Gaan zitten, soms zelfs met de rug naar je toe gaan zitten. "rustig maar, rustig maar".
7. Gaan liggen, met de buik op de grond, buitengewoon kalmerend effect op andere honden.
8. Gapen, wij gapen als we moe zijn, gestresst of in spannende situaties, honden doen dat ook maar gebruiken gapen veel meer om te kalmeren.
9. In een bochtje lopen. Onzekere honden zullen dat veel liever doen dan rakelings langs een onbekende hond lopen. Ze kunnen het leren, maar echt beleefd en veilig is het niet.
10. Snuffelen, je hebt snuffelen en snuffelen. Snuffelen als het lezen van een krant en snuffelen terwijl de ogen alles volgen wat er om de hond heen gebeurt. Snuffelen als afleidingsmanoeuvre.
(Kalmerende signalen, Turid Rugaas, 2002)

Dit zijn er slechts enkele van de 29.
Het mooie van deze signalen is dat ze je meer begrip geven over het gedrag van honden. Bovendien kun je er zelf gebruik van maken in je communicatie met honden.
Dus wegkijken, wegdraaien, gapen bij onzekere, bange of agressieve honden heeft een enorm kalmerend effect.
En is het nu ook wat duidelijker dat als je haast uit je vel springt van ergernis omdat je hond niet meteen komt hij steeds langzamer gaat lopen, wegkijkt, ergens gaat staan snuffelen puur om jou te kalmeren??

In het vorige item heb ik Chi-Ka gefotografeerd, zij heeft niet geleerd zoals Aztec dat recht aankijken geen bedreiging is maar een manier van kontakt maken. Aztec is daar een ster in, hij ramt zijn blik recht de camera in als het moet. Chi-Ka zal altijd haar blik schuin laten verlopen als de lens recht op haar is gericht, tijdens het fotograferen is er een hele reeks van signalen op me afgevuurd waarvan ik er hier enkele laat zien.

1 opmerking:

Anoniem zei

Hahahahahaha, gapen is zeker een kalmerend signaal, maar ook aanstekelijk. Dus.......welterusten!!!!