zondag, september 13, 2009

"Op zoek naar de schat" of "Waar is de mol?"

6 opmerkingen:

karinlieverdleeuwin zei

Hi Andrea,
Wat voor een lange lijn gebruik jij voor Nala en Rufina?
Ik heb er al diverse geprobeerd, flexilijnen en 'gewone' nylon lange lijnen. De flexi is erg onhandig bij onverwachte 'uitvallen' naar vogels e.d., maar wel weer fijn bij het wandelen. En Puka heef them dit weekend doorgeknaagd. Een echte Houdini dus.
Ik vroeg me af wat jij gebruikt?

Xolopodenco zei

Ha Karin, Ik gebruik zelf een flexi van 8m met een bandlijn, dus niet met zo'n dunne nylon draad maar met een brede band. In de zomer gebruik ik een lichte variant en in de winter een zware vanwege het vocht, de zware (flexi giant) is dat sterker en rolt nog steeds goed op. De mijne hebben nog nooit een band doorgeknaagd trouwens. Ik heb de flexi van Rufina in de hand en die van Nala aan een riem om mijn middel dus altijd een hand vrij, dat werkt heel prettig.

karinlieverdleeuwin zei

Hi Andrea,
Bedankt voor de tips!
Nu met het slechtere weer is zon lange on-oprolbare lijn heel snel nat en vies. Dus toch maar weer een nieuwe flexilijn kopen,zucht.
Ze had hem doorgeknaagd bij de haak zegmaar waar ie aan het tuigje zit.
Dat was zo gebeurt, ik had het niet eens in de gaten.

Wat zo handig zou zijn is een tussenstuk tussen tuig en flexilijn wat de klap opvangt. Ik zie hier op jouw foto ook zoiets dergelijks:

http://1.bp.blogspot.com/_B-V6I7Vc7MA/Sq1IP_fCIkI/AAAAAAAAC4I/0nGbyDRkKIg/s1600-h/IMGP0060.800.jpg

klopt dat? Is dat een soort rubberen stuk o.i.d.?
Nou, op zoek naar wederom nieuwe spullen!
Groetjes, Karin

Anoniem zei

Ha Karin,

De bandflexie maat giant is zo krachtig en sterk dat hij ook goed oprolt als hij nat is, ik kan dus echt aanbevelen om deze zware varant te nemen en niet de lichtere van 8m.
Ik heb alle schokdempers op de markt uitgeprobeerd, de goedkoopsten werkten het minst goed maar gingen redelijk lang mee. De duursten werkten super en gingen allemaal binnen een maand stuk, braken gewoon af bij de bevestiging en daar ging mijn hond....
Ik geloof dat ik minstens 100euro aan schokdempers heb uitgegeven. Goddank ben ik op het geniale idee gekomen om op ebay 10m bungy jump elastiek te kopen dat ze gebruiken voor grote trampolines. Voor de ene hond heb ik een dubbele gemaakt voor de ander een enkele door het bungyjump elastiek om de bewaarde bevestigingshaken van de oude schokdempers te vouwen en met 3 tie rips loeistrak vast te zetten.
Ik loop nu met beide exemplaren van een paar euro al 4 maanden tot volle tevredenheid rond.
Het mooie is dat de kracht die de hond op het elastiek zet op de hond terug slaat en hem of haar als het ware weer terug trekt. Heel prettig.
Ik geloof dat ik de 1cm dikte heb genomen.
Succes ermee in ieder geval.

Andrea

karinlieverdleeuwin zei

Hey Andrea,
Dank wederom voor je tips, ik heb inmiddels mijn flexi weer laten maken, maar denk dat ik de maxi ook maar ga aanschaffen. Wat een goed idee om bungyjump elastiek te gebruiken! Ik was meteen even naar een bergsport winkel maar daar konden ze me niet helpen ;-)

Inmiddels heb ik een riem voor mijn middel aangeschaft, plus een dure lange lijn die ze gebruiken voor de jacht. Die weer niet oprolbaar is. Zo blijf je bezig!

s'avond in het donker vind ik de flexi te onveilig, er komen zoveel konijnen boven dat ik haar dan met moeite kan houden. Ik hoop dat de nieuwe spullen gaan helpen!
Is het bij Rufina en Nala wel mogelijk om ze op het strand los te laten of gaan ze dan de duinen in?
Ik durfde het nog niet aan dit weekend... Maar wie weet, ik ga het wel eens proberen.
Groetjes!

Andrea zei

Ha Karin, laatst was ik voor het eerst met Nala op het strand van Noordwijk, aanvankelijk had ik beiden vast en later heb ik Nala los laten lopen. Zolang wij bij het water liepen liep en rende ze netjes mee. Toen wij hoog langs de rand van de duinen even gingen zitten ging ze er vandoor, niet onder het prikkeldraad door maar even zo'n zijweg in. Ik dacht "nou dat was het dan, wat nu, laat ik maar gaan zitten en wachten". Ik zat nog niet of ze was al weer terug na 1 keer fluiten. Dus eigenlijk ging het heel erg goed.
Rufina heb ik eerder al eens los laten lopen en dat ging ook prima. Nu ik haar altijd aan de lijn heb heb ik haar dit keer op het strand niet losgelaten, ook omdat ik niet wist hoe ze op elkaar zouden reageren. Maar ik wil de gok wel wagen binnenkort, maar dan wel terwijl we langs het water lopen.
Het is moeilijk in te schatten, maar het is totaal anders dan in het bos. Er zullen vast wel konijnen in de duinen zitten maar die ruik je niet op het strand, de andere honden gaan altijd los en mijn heftigste konijnenjaagster heeft nog nooit de neiging gehad om de duinen in te rennen.

Ik ben ooit een Podenco verloren nadat ik haar in de Soesterduinen los had laten lopen, ze is de bosrand in gerend en de weg over waarna ze op het spoor terecht is gekomen wat om dat natuurgebied ligt. Ze is aangereden door een trein. Na 20 uur zoeken in de omgeving heb ik haar langs het spoor aangetroffen (na een melding van de NS). Dat was zo verschrikkelijk dat ik een stuk voorzichtiger ben geworden wat het loslopen betreft.
Als ik er echt geen beetje goed gevoel bij heb doe ik het niet of laat ik ze niet samen los...
Mogelijk dat op 17 oktober ook Podencovrouwen uit Duitsland naar Noordwijk komen. Misschien dat ik ze dan los laat want dan kunnen de vele Podenco's waanzinnig fijn met elkaar spelen en leiden de duinen niet af. (Het voordeel is ook dat er geen weg in de buurt is en ook geen spoor...)